Aile Hukuku

Aile Hukuku

Boşanma sebepleri nelerdir?

Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, fiili ayrılık boşanma sebepleri olarak kabul edilmektedir. En az bir yıldan fazla evli olmak şartı ile Eşlerin karşılıklı anlaşarak boşanmaları da mümkündür.

Boşanma davasında neler talep edebilirim?

Boşanma talebi ile birlikte maddi, manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti istenebilir. Mal paylaşımı konusunda anlaşma sağlanamazsa paylaşım konusu malvarlığına ilişkin olarak ayrı bir alacak davası açılır.

Boşanma sonrası çocukların velayeti kime verilir?

Velayetin kime verileceği konusunda takdir hakkı hakime aittir. Hakim takdir hakkını kullanırken tamamen çocuğun yararını dikkate alır. Tarafların sosyal ve ekonomik durumları, çocuğun yaşı, ihtiyaçları, çocuğun velayet konusundaki görüşü, uzman pedagog raporu velayetin belirlenmesinde önemli kriterlerdir. Küçük yaşta ve annenin bakımına muhtaç bir çocuğun velayeti anneye verilebilirken, annenin çocuğun velayetini istememesi, haysiyetsiz hayat sürmesi, kötü alışkanlıklarının olması veya annenin yaşamının çocuğun sosyal, fiziksel ve kişisel gelişimi yönünden olumsuz etki doğuracak nitelikte olması durumunda velayet babaya da verilebilir.

Boşanma davasında nafaka sistemi nasıldır?

Boşanma davasının açılması ile birlikte, dava tarihinden geçerli olmak üzere taraflar hem kendileri için, hem de çocuklar için tedbir nafakası talep edebilir. Bu nafaka kararın kesinleşmesinden sonra yoksulluk ve iştirak nafakası olarak devam eder. Yoksulluk nafakası kadın veya erkek için hükmedilen nafakadır.

Yoksulluk nafakası talep edebilmek için, Boşanmada karşı tarafa göre daha fazla kusurlu olunmamalı ve boşanma sonucunda yoksulluğa düşme tehlikesi olmalıdır. İştirak nafakası talep edebilmek için de velayetin talepte bulunan tarafa verilmiş olması ve çocukların 18 yaşını doldurmamış olmaları gereklidir.

Boşanma sonrasında mal paylaşımı nasıl olur?

Tarafların mal paylaşımı konusunda anlaşmaları mümkündür. Ancak anlaşmak mümkün olmazsa katılma alacağı davası açmak gereklidir. Medeni Kanunda edinilmiş mallara katılma rejimi olarak adlandırılan bu sistemde, 01/01/2002 tarihinden sonra evlilik birliği içinde edinilmiş olan malvarlığı, eşler arasında eşir olarak paylaştırılmaktadır. Bu tarihten önce evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan malvarlığı değerleri eşlerin katkısı oranında paylaştırılmaktadır. Paylaştırılacak malvarlığı değerleri arasına eşin çalışmasının karşılığı olarak kazandığı malvarlığı girmekte, hediye ve miras yolu ile kazanılan malvarlığı değerleri paylaşıma dahil olmamaktadır.

Boşanma davası sonuçlandıktan sonra nafaka, maddi manevi tazminat talep edebilir miyim?

Dava sırasında bu haklardan açıkça feragat edilmiş olmadıkça boşanma davasından sonra maddi manevi tazminat ve nafaka talebinde bulunmak mümkündür. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında, hakim tarafından onaylanan boşanma protokolü ile bu haklardan feragat edildiğinden anlaşmalı boşanma sonrası bu taleplerde bulunmak mümkün değildir.