İş Hukuku

İş Hukuku

İş Kazası geçirdim veya meslek hastalığına yakalandım ne yapmalıyım?

İş kazasına veya meslek hastalığına maruz kalmanız halinde, öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna Başvuru yapmalısınız. Yapacağınız başvuru sonunda şartları gerçeklemiş ise kurum tarafından geçici ve sürekli iş göremezlik ödeneği bağlanacaktır. Yine şartları varsa malulen emekli olabilirsiniz.

Bundan başka, iş kazasının meydana gelmesinde sorumluluğu bulunanlar aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açmanız gerekir. Bu işlemler için belirli bir süre sigortalı olma şartı olmadığı gibi, işveren tarafından sigorta girişi yapılması dahi şart değildir.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat edenlerin yakınları tarafından ölümde sorumluluğu bulunanlar aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açılmalıdır.

Ayrıca iş kazasının oluşumunda kusuru bulunan sorumlular aleyhine Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmalıdır.

İşten çıkartıldım ne yapmalıyım?

İş sözleşmenizin işveren tarafından feshedilmesi halinde, işverenin feshi 4857 S.K. m. 17/2 de sayılan haklı sebeplerden birine dayanmıyorsa, şartları varsa öncelikle işe iade, bu mümkün olmazsa iş sözleşmesinden doğan haklarınızı talep edebilirsiniz. Sözleşmenin haklı sebeple feshedilip feshedilmediği dava açıldığı takdirde mahkeme tarafından değerlendirilecek bir husustur.

İstifa ettim, işverenden işçilik haklarımı alabilir miyim?

İstifanın, çalışma sırasında işçilik haklarının ödenmemesi, mesai, ücret, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, yıllık iznin kullandırılmayıp ücretinin de ödenmemesi, iş şartlarında esaslı değişiklik, v.s. gibi haklı sebeplere dayanması durumundan sözleşme haklı sebeple feshedilmiş sayılacağından işçilik haklarınızı talep edebilirsiniz. İstifanın işveren baskısı ile gerçekleşmiş olması ve bunun ispatlanması halinde istifa ettiğiniz değil, işten çıkartıldığınız kabul edilecektir.

İşten ayrılırken işveren tarafından ibraname imzalatıldı, haklarımı talep edebilir miyim?

İşten ayrılma sırasında imzalatılan ibranamede rakam yazması halinde, bu ibraname makbuz yerine geçecek, üzerinde rakam yazmayan ibranamenin işçi aleyhine delil teşkil etmesi mümkün olmayacaktır.

İşten ayrılırken işveren tarafından ibraname imzalatıldı, haklarımı talep edebilir miyim?

Sigortanın hiç yapılmamış olması halinde hak düşürücü süreler içerisinde işverene karşı hizmet süresinin tespiti davası açılabilir. Maaşın asgari ücretten yüksek olduğu, ancak sigorta girişlerinin asgari ücret üzerinden gösterildiği hallerde ise prime esas kazancın tespiti davası açabilirsiniz.